Wednesday, February 5, 2014

Norveske krofnice

Danasnji recept dolazi iz Skandinavije i jedno je od peciva koja sam prihvatila na prvu... u pitanju su malene, okrugle krofnice sa daskom kardamona, u Norveskoj poznate pod nazivom Smultringer.
Tekstura, ukus pa i sama priprema u potpunoj su suprotnosti sa nasim krofnama... sve pocinje sa tucenom slatkom pavlakom :)

Norveske krofnice - Smultringer

Sastojci:
4 jaja
200 g secera
2 dl slatke pavlake
100 g maslaca
1 kasicica kardamona (cimeta)
1 kasicica ledenog kvasca (praska za pecivo ili sode bikarbone)
600 g brasna
ulje za przenje




















Priprema:
Otopiti maslac i ostaviti sa strane da se rashladi. Umutiti slatku pavlaku u cvrst slag.
Izmiksati jaja sa secerom u penastu smesu, dodati pripremljenu slatku pavlaku, rashladjen maslac, kardamon i ledeni kvasac te miksati dok se svi sastojci ne povezu. Na kraju dodati brasno i miksati dok ne dobijete mekanu, lepljivu smesu. Prekriti posudu plasticnom folijom i ostaviti testo u frizideru najmanje jedan sat a moze i preko noci.

Radnu povrsinu obilno posuti brasnom, istresti rashladjeno testo, poprasiti brasnom i povrsinu testa te, oklagijom, razviti koru debljine 0,5 cm. Kalupicem za krofnice vaditi oblike, ako nemate kalupic secite vecom casom krugove a zatim rakijskom casicom izvadite sredinu kako biste dobili prstencic.
 
Zagrejati vecu kolicinu ulja na srednjoj vatri pa spustati krofnice. Prziti dok donja strana ne porumeni, okrenuti i nastaviti przenje dok krofnice ne porumene jednako i sa druge strane.

Verzija za stampu


* U ovom receptu ponovo dolazimo do ledenog kvasca, odnosno amonijaka za kolace, koji se u nasim krajevima tesko nabavlja... kao sto sam navela u samom receptu, mozete da ga zamenite praskom za pecivo ili sodom bikarbonom. Isto tako, ako nemate kardamon, cimet ce biti pristojna zamena.


* Recept je objavljen u online magazinu "Mezze"


17 comments:

  1. Cao, izgledaju dobro,njihovi su vise zbijeni i poprilicno masni:) Pozdrav iz Norveske

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj recept je spojen iz vise razlicitih recepata koje sam iscackala na netu i ispadnu super. Nisu zbijene, testo jeste mekse ali, uz dobro pobrasnjenu radnu povrsinu (a i samo testo treba poprasiti), da se raditi s njim. A da su masne, jesu... i sam naziv upozorava ;)

      Pozdrav za Norvesku!

      Delete
  2. Super su ti. Mi volimo krofnice, ali ih nisam nikad tako pravila. Dodala sam recept u omiljene, pa probam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super su Ljiljo, probaj kad uhvatis vremena... i obavezno javi utiske :) Imam jos par norveskih peciva koja su mi bas onako vrh samo nikako da se uhvatim posla... a i kad napravim ne docekaju slikanje ;)

      Pozzz

      Delete
  3. Kako im samo odoleti kad su tako slatke.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajde na jednu turu, taman dok ti stignes bice gotove :)

      Delete
  4. Jako zanimljivo. Al ja sam luda za krafnicama, i ove izgledaju preeedivno!

    ReplyDelete
  5. Prestala sam da jedem prženo tijesto, stomak mi više ne podnosi, a krofnice izgledaju tako zavodljivo...

    ReplyDelete
  6. Excellent post! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing. 안전토토사이트


    ReplyDelete
  7. I would like to refer to your article on my blog and write it.

    ReplyDelete
  8. The total look of your site is wonderful, let alone the content material!

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing us a piece of great information that is actually helpful. Good day!

    ReplyDelete
  10. It is very well written, and your points are well-expressed.

    ReplyDelete
  11. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

    ReplyDelete